René Becker

Jak se sci-fi stává realitou

26. 06. 2014 17:27:17
Apple na WWDC 2014 představil mnohé novinky. Jednou z nich je projekt HomeKit - centralizovanou aplikaci pro ovládání domu budoucnosti.. A zdá se, že to Apple myslí skutečně vážně.

Pomocí aplikace HomeKit bude možné přímo z Vašeho iPhonu, či iPadu kontrolovat a ovládat různé součásti domácnosti, jako například zámky, garážová vrata, termostat,světla, bezpečnostní systémy, apod.

Na trhu již nyní existuje celá řada produktů, které lze do HomeKit začlenit, jako například chytré žárovky (Philips HUe, či Tabu Lumen), termostatické stanice (NEST), apod. O dalších zařízeních, jako výše zmiňované zámky Apple intenzivně jedná.

sincere-inc_lumen.jpg
Nest-Thermostat.jpg

Už jen ta možnost jednoduchého ovládání všemožných zařízení z jednoho místa je skvělá, je zde ale ještě jeden bonus. Operace, které bude sdružovat HomeKit bude možno ovládat i pomocí hlasové asistentky Siri.

Jen si to představte: přijdete domů, řekněte "Hey Siri, rozsviť tlumené světlo, zapni topení a pusť mi můj oblíbený pořad", zajímavá představa, že. Opravdu to připomíná scény z futuristických sci-fi filmů, že. Nebo jiná situace: opustíte domov ve spěchu a nebudete si jisti, zda jste zamkli, zavřeli garáž, vypnuli topení, atd.. "Hey Siri, zkontroluj zda jsem zamkl, zavřel garáž, vypl topení..".

9611-1510-homekit-140620-1-l.png
9611-1509-homekit-140620-2-l.png

Osobně však vidím problém v použití takovýchto vymožeností v realitě již postaveného domu či bytu, kdy většina z nás doma nemá nainstalovány nejnovější s HomeKitem propojitelná zařízení. A nahrazení všech součástí domácnosti je záležitost přeci jen dosti nákladná. Na druhou stranu nikde není psáno, že každý musí využít všechny možnosti HomeKitu a nebo, že je potřeba vyměnit vše najednou. Každý může svůj "chytrý domov" uprgadovat vlastním tepem - pokud vůbec.

Autor: René Becker | karma: 7.11 | přečteno: 498 ×
Poslední články autora