Google kopíruje...páč musí

Už i sám velký Google se nechává inspirovat natolik, že to hraničí s kopírováním? HealtKit spatřil světlo světa teprve před dvěma týdny a Google již honem honem chystá napodobeninu - jen aby mu náhodou něco neuniklo.. nebo je to jinak?

Představení zdravotního centra HealthKit v podání Applu

Když Apple představil svou vizi budoucnosti pro systém OS X a iOS, která mimo jiné obsahuje i aplikaci HealthKit, většina vývojářů zajásala, a nebyli sami, jásali i uživatelé. Proč? Protože HealthKit je jednotné sběrné místo pro uspořádání a jednoduchou (rozumějte nekomplikovanou) evidenci zdravotních a fitness údajů naměřených buď přímo iPhonem, aplikacemi třetích stran, nebo různými doplňkovými zařízeními, jako je Fitbit, Jawbone Up apod.

Je v celku jasné, že takovýto koncept přesně reaguje na dnešní situaci na "trhu" s měřením všemožných aktivit. Pro prakticky kteroukoli aktivitu, kterou lze vykonávat, dnes najdete hned několik aplikací či doplňků, které Vám ji pomohou zaznamenat a začlenit efektivněji do tréningového plánu. A takováto centralizace přesně odpovídá myšlení Applu - jednoduše, efektivně!

Podobnou možnost představil už i Samsung a ano, musím podotknout, že dřív než Apple (o celé tři dny). Nicméně je zajímavé sledovat zprávy z posledních dní, které naznačují snahy samotného Googlu o vytvoření vlastního řešení ne nepodobného HealthKitu od Applu či SAMI od Samsungu.

Google a jeho chytaný Google Fit se vzhledem k načasování může snadno chápat jako přímá reakce na HealthKit od Applu, ovšem myslím, že hlavním "nepřítelem", kterého se Google obává, je Samsung.

Ano správně, největší prodejce Android zařízení na světě je totiž čím dál samostatnější. Krom své grafické nadstavby si do svých telefonů dohrává čím dál více vlastních aplikací, které mnohdy nahrazují i ty vestavěné od Googlu, a to se Googlu samozřejmě moc nelíbí..

Pokud by nyní Samsung nabídl víc, než samotný Adroid, získal by nejen obrovský náskok před ostatními výrobci zařízení s Androidem (který je už teď ohromný), ale také by Goole zatlačil do kouta. Pokud by totiž měl každý z výrobců vytvořit vlastní zdravotní centrum, vznilk by ohromný zmatek, nehledě na to, že malé značky, které instalují do svých zařízení jen čistý Android, by přes noc přestaly být konkurenceschopné - a to se opět Googlu nehodí, protože vydělává na rozšířenosti Androidu (lepší dosah reklamy) a k tomu mu levná Android zařízení slouží skvěle.

Buďto tedy Google vytvoří "celoandroidovký" (to je slovo - pan Klaus by zatleskal) standard pro sdružování zdravotních dat, nebo hrozí ještě větší prohloubení už tak dost tragické roztříštěnosti Androidu.

V podstatě se tak Google dostává do konkurenčního se Samsungem - taková malá občanská válka. A jak praví známé pořekadlo: "když se dva perou, třetí se směje."

A ten třetí může být jen zákazník - protože z každého konkurenčního boje nakonec vyjde vítězně zákazník, o kterého se přetahují dva prodejci.

Autor: René Becker | úterý 17.6.2014 12:34 | karma článku: 6,18 | přečteno: 421x
  • Další články autora

René Becker

Jak se sci-fi stává realitou

26.6.2014 v 17:27 | Karma: 7,50

René Becker

Clear - na úkoly jednoduše

2.4.2014 v 11:03 | Karma: 6,68

René Becker

Koncept, který stojí za to

10.3.2014 v 11:41 | Karma: 6,45
  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 680x
Více se o mně dozvíte na mé osobní stránce zde.