Shrnutí Apple keynote z 10.9.13

12. 09. 2013 15:02:18
Na poslední keynote společnosti Apple toho bylo opravdu dost k vidění. Stálo všechno to čekání za to? Co poslední rok v Applu vlastně vymýšleli?






Po klasickém počátečním sebechválení a vyzdvihování úspěchů se dostala na řadu rekapitulace vlastností a změn systému iOS 7. Ten bude uvolněn 18. září a dostupný bude pro iPhone 4, iPad 2, iPad mini a iPod touch 5th gen a novější modely. Zajímavostí by mohla být věta Craiga Federiglhiho: "V podstatě přes noc si miliony lidí stáhnou iOS 7." To by mohlo naznačovat, že Apple počítá s masivním náporem na servery obsluhující OTA aktualizace a bude připraven. Nemělo by tak docházet k jejich přetěžování a problémům se stahováním jako v minulých letech.

Jedno z překvapení se dostavilo prakticky ihned po začátku keynote. Slovo si vzal Tim Cook a přednesl svou vizi o vytváření obsahu na iOS zařízeních. "Zařízení s iOS jsou úžasná pro vytváření obsahu." A kde je to překvapení? iWork (Numbers, Pages, Keynote) a iLife (iMovie a iPhoto) jsou zdarma! Bohužel jen pro nově pořízená zařízení s iOS7. iPad již niko nebude moct nazvat zařízením ke konzumaci obsahu. Tim Cook však neskončil.

"Tento rok nahradíme iPhone" To byla další Cookova veledůležitá věta. Proč veledůležitá? Protože přesně v tu chvíli se na pozadí pódia konferenčního sálu cuppertinského sídla Applu objevila silueta nového iPhone a nebyla sama. Ano, je to opravdu tak, jak napovídaly zvěsti, Apple představil hned dva mobilní telefony - 5C jako levnější variantu a 5S jako vlajkovou loď.

U iPhone 5C se prakticky potvrdily veškeré uniklé informace. Takže jen ve stručnosti:

  • plastové provedení - tvrzený polykarbonát
  • barevné varianty - jsou celkem 4 (zelená, bílá, modrá, růžová a žlutá)
  • 4 " Retina displej
  • procesor A6
  • 8 MPX iSight camera
  • Bluetooth 4.0, Wi-fi (802.11 a,b,g,n), LTE

Poměrně překvapivá i když ne zásadní je velikost vnitřního prostoru. iPhone 5C bude nabízen jen v 16 a 32 GB verzích.
Pár řádek výš jsem zmiňoval veledůležitost Cookových slov o nahrazení iPhone. Zatímco na keynote pravý smysl těchto slov vyšel najevo až s výrazným zpožděním, já Vás napínat nebudu. iPhone 5C totiž není jen levnější variantou iPhone, je přímou náhradou za iPhone 5. A to v pravém slova smyslu - iPhone 5 končí.
Nově tak bude Apple nabízet iPhone 4S, 5C a 5S.

barvy_iphone_5C_1
barvy_iphone_5C_2

Právě na nejvyšší model, iPhone 5S, se teď podíváme. Opět se potvrdilo hned několik spekulací. Například barevné varianty a to jak zlatá, grafitová ale i stříbrná. Stejně je tomu i s duálním bleskem, ten bude opravdu sloužit ke kompenzaci vyvážení barev v horších světelných podmínkách.

A teď se dostáváme k tomu nejzásadnějšímu, co bylo o iPhone 5S řečeno, k procesoru. Ten nese očekávané označení A7, ale co skrývá uvnitř? Procesor A7 je prvním 64 bitovým procesorem v mobilním zařízení na světě. Apple si jej navrhl sám a to spolu s grafickým jádrem. Společně je tak CPU a GPU dvakrát výkonnější než u iPhone 5. Jako doplňující procesor je v iPhone 5S obsažen i procesor M7 obsluhující polohové a pohybové senzory. Fitness aplikace se zřejmě dočkají masivní podpory. Co se týká výkonu, jedná se o suverénně nejsilnější mobil na trhu, tedy obrazně řečeno, samozřejmě se ještě neprodává.

Vykon
Vydrz

Pojďme se podívat na další novinku o iPhone 5S a tou není nic jiného než notně vylepšený fotoaparát. Ten nově obsahuje výše zmiňovaný duální blesk a optiku tvořenou pěti čočkami. Dále je k dispozici i burst mode pro pořízení dávky 10 snímků a stabilizace obrazu. Avšak významnou změnou, která jistě povede k dramatickému vylepšení snímků, je zvětšení senzoru snímače při cloně F 2,2. To je opravdu pěkná hodnota. Video umí iPhone 5S natáčet v rozlišení 720p při 120 fps, což se může hodit zejména při zpomalených záběrech, nebo 1080p při 30 fps.

A teď k nejvíce probírané novince iPhone 5S. Opět Vás nebudu napínat, iPhone 5S má opravdu čtečku otisků prstů. Ač jsem byl vůči uvedení této novinky skeptický, Apple ji skutečně osadil do své vlajkové lodi. A máme se zřejmě na co těšit.

Zdaleka nepůjde jen o doplněk k zámku displeje. Otisk prstu bude zřejmě možné použít i jako ověření totožnosti u Apple ID - namísto vyťukávání hesla. Samotná čtečka je opravdu součástí tlačítka Home, kryje ji safírové sklíčko a má velmi jemné rozlišní 550 ppi. Další důležitou informací ohledně čtečky otisků prstů je to, že naskenované otisky zůstávají v zařízení, nikam se neodesílají. Jsou tedy v bezpečí a nelze je zneužít.

ctecka_otiksku
ctecka_otisku

Pro mne teď nastává největší moment překvapení. Jak na tom bude 5S s výdrží baterie? S brutální silou, kterou má 5S "pod kapotou" jsem se po celou dobu představování obával okamžiku, kdy na toto téma dojde. iPhone 5S se však zřejmě s výkonnými součástkami umí popasovat a oficiální údaj tak slibuje až 250 hodin pohotovostní doby. To je sice krásný údaj, obzvláště s přihlédnutím k opravdu obrovskému výkonu, který baterie iPhone 5S musí utáhnout, ovšem obávám se že stejně jako v případě mnoha jiných zařízení fungujících na baterie, bude i v tomto případě realita někde jinde. Nechme se překvapit.

nove_portfolio
apple_apps_free

Na závěr informace, na kterou jsme všichni netrpělivě čekali. iPhone 5C a 5S se začnou prodávat 20. září v USA, Kanadě, Austrálii, Číně, Francii, Německu, Velké Británii, Singapuru a Japonsku. V dalších 100 zemích se začnou iPhony prodávat do konce tohoto roku. A ceny?

iPhone 5C se bude prodávat ve verzích 16 GB za 99 a 32 GB za 199 dolarů. iPhone 5S bude v klasických kapacitách 16, 32 a 64 GB za ceny 199, 299 a 399 dolarů. Všechny ceny platí při dvouletých úvazcích na americkém trhu.

Autor: René Becker | čtvrtek 12.9.2013 15:02 | karma článku: 0.00 | přečteno: 65x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.41 | Přečteno: 191 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 15.24 | Přečteno: 324 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 97 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 560 | Diskuse
Počet článků 88 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 680

Více se o mně dozvíte na mé osobní stránce zde.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...