Konečně chytré hodinky. Nebo snad ne?

5. 09. 2013 11:06:31
Samsung ukázal svou vizi hodinek budoucnosti. Je tohle ta slibovaná revoluce? Budou nám technologie ulehčovat život, nebo z nás udělají otroky?

Poměrne dlouhou dobu se mluví o tzv. nositelných technologiích. Jedením z prvních zástupců této nové kategorie jsou Google Glasses - brýle, které uživateli slouží jako pohodlné ovládání spárovaného telefonu/tabletu a zároveň v sobě spojují i prvky rozšířené reality jako je promítání navigace přímo před oko, bez nutnosti sledovat jiná zařízení, apod. Podobné brýle však nevyvíjí jen Google. A také to nemusí být jen brýle.

Dalším ze zástupců nositelných technolgií jsou hodinky. A o ty dnes půjde. Nositelné technologie v podobě různých náramků na sledování sportovních aktivit, spánku a kdovíčeho všeho již jsou mezi námi poměrně dlouho, avšak poslední dobou se čím dál víc mluví právě o hodinkách. Proč ne, mít hodinky, které krom vcelku jasné funkce zobrazování času ještě obsáhnou i funkce zmiňovaných náramků, a tím pádem se uživatel může starat jen o jedno zařízení namísto několika, je bezesporu dobrá. Nejvíce se mluví o hodinkách od společností Apple a Samsung. Tyto společnosti jsou nejsilnějšími hráči na poli chytrých zařízení a tak již dlouhou dobu rojí spekulace, která z firem představí hodinky dříve a co vlastně budou umět.

Po včerejšku je to právě Samsung, kdo byl první a má tak již svou premiéru za sebou. A nutno přiznat, že z představení svých hodinek udělal pravou show. Ovšem samotné zařízení už tak fantastické není. Podívejme se, co v Samsungu vytvořili.

samsung-galaxy-gear.jpg

Hodinky od Samsungu nesou název Samsung Galaxy Gear, což lze přeložit jako Samsung Galaxy výbava. A to je název více než přesný. Protože tyto chytré hodinky toho umí opravdu dost, ovšem jen s patřičným smartphonem. Fakt, že SG Gear spolupracují jen s telefony od Samsungu nikoho nepřekvapí. Co by ale překvapit mohlo je to, že podporována jsou jen nejnovější zařízení, a sice Galaxy S III a S4 a samozřejmě i novými Note 3 a 10.1. Takže pokud máte například legendární a stále hojně používanou SGS II, máte smůlu.

Hodinky Gear upoutají svou výbavou, která zarnuje i fotoaparát, či možnost využití jako handsfree - prostě přiložíte ruku k uchu a voláte. Ovšem rozlišení 1,9 MP při velikosti optiky jaká se vejde do řemínku hodinek Vás nikterak neohromí a volání s hodinkami u hlavy mi moc ergonomické nepřipadá. Gear dále nabídnou 800 MHz procesor, 4 GB paměti, 512 MB RAM, Android 4.3 a plně dostatečné rozlišení displeje 320 x 320 px při úhlopříčce 1,63 palce, nebo až 70 aplikací připravených právě pro hodinky Gear.

Dalším a pro většinu potenciálních uživatelů důležitým faktorem je výdrž na jedno nabití. A to bude základní kámen úrazu pro hodinky Gear. Hodinky Gear totiž vydrží v provozu jeden den. To je jen předběžný odhad od výrobce, a reálná doba provozu bude jako vždy záviset na způsobu využití. Ale za mne je to největší průšvih Samsungu v letošním roce. Je pravda, že většina lidí hodinky na noc stejně sundá z ruky, takže se pro ně změní jen nutnost připnout k nim kabel. Ale i tak je to hrozné. A teď perlička na závěr: Samsung Galaxy Gear by mohly stát až 6000 Kč. No nekupte to!

Již dnes jsme v situaci, kdy mobilní telefony již přestávají být mobilními, protože se bez zásuvky často neobejdou ani dva dny. A připočtu-li si k tomu ještě starost o nabíjení hodinek, začínám se ptát kdo komu slouží. Je ovšem jen na nás jestli si do života vpustíme další tamagoči o které se budeme starat až do konce jeho (nebo našich) dnů.

Je vidno, že se Samsung tak soustředil na cíl ukázat své hodinky dřív než to udělá Apple, že zapoměl přemýšlet nad funkčností.. Bude ale zajímavé sledovat, jak se hodinkdy Gear ujmou u široké veřejnosti.

Koupili byste si je?

Autor: René Becker | čtvrtek 5.9.2013 11:06 | karma článku: 6.78 | přečteno: 331x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.41 | Přečteno: 191 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 14.95 | Přečteno: 324 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 97 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 560 | Diskuse
Počet článků 88 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 680

Více se o mně dozvíte na mé osobní stránce zde.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...