Náprava škod v uspořádání hudební sbírky v iTunes

Má chlouba v podobě precizně uspořádáné hudební sbírky se rozpadla na prach, a nebýt chytrých lidí z Cupertina a strejdy Gůgla, nebylo by naděje. Sláva iTunes!

Po dělší době jsem včera usedl ke stolnímu počítači. Až jsem se lekl, jak těžkopádný je to stroj. Používám operační systém Windows 8, a od doby, kdy jsem pořídil iPad, jsem u pc čím dál méně. Používám ho prakticky jen jako datovou základnu - přeci jen pamět iPadu neobsáhne celou rodinnou sbírku fotografií či hudby.

A právě o hudbě, konkrétně o hudbě v iTunes, dnes budu psát. Applovské iTunes používám jako hudební centrum - a to již od doby svého prvního iPodu. Jak známo iZařízení se nejsnáze spravují právě přes iTunes. A tak jsem si tedy dal opravdu hodně a hodně práce s tím, abych si svou hudební sbírku v iTunes roztřídil, otagoval, přiřadil obrázky alba apod. a návyky pro přehledné třídění dodržuji dodnes. Musím uznat, že iTunes se pro mně staly skvělým nástrojem pro organizaci i přehrávání hudby. Jejich šnečí rychlost a složitost známá z dřívějších verzí je dnes již zapomenuta.

Proč ale popisuji svou práci na organizaci hudební sbírky? Protože jsem o veškerou tuto práci přišel během jediného kliknutí. Ve Windows jsem si potřeboval rozdělit disk kvůli lepší přehlednosti. A z (pro mně) nepochopitelného důvodu mi systém po vytvoření nového oddílu samovolně změnil písmeno u disku, na kterém mám uloženou hudbu, a kterého si vůbec neměl všímat. Pravděpodobně pro to existuje jednoduché vysvětlení, které s tím už ale nic nenadělá. 

Písmeno disku je jako začátek adresy na domě. A programy jako právě iTunes vyhledávájí soubory, s kterýmy chcete pracovat, právě podle těchto písmen, takže každá změna v "adrese" je problém. Nemusíte si tedy zrovna rozdělovat disk na více částí, abyste "dosáhli" stejného neštěstí jako já. Stačí přejmenovat složku, ve které máte uloženou hudbu, a problém je na světě.

iTunes mi tedy nenašli po tomto zásahu ani jednu z tisíců mých skladeb. Změna písmene zpět na původní již (opět nechápu proč) nebyla možná. Mohl jsem tedy začít znova nahrávat (naštěstí již otagovaná) alba. A prakticky celá práce s hudební knihovnou tak mohla přijít vniveč. Píši mohla, protože naštěstí existuje jednoduché řešení tohoto problému. 

iTunes totiž vytváří vlastní databázi skladeb, kterou si ukládají v instalačním adresáři. Stačí tedy vyhledat v počítači výraz ".itl". Systém najde soubor s touto koncovkou, na ten pak stačí dvakrát kliknout a iTunes vyhodí hlášku "iTunes nalezli x z x chybějících souborů". Tím je vyhráno a vše je jak má být. Uff!

Zkrátka a jednoduše, bráno z ovčí perspektivy, Apple myslí i na to, jak opravit chyby, kterých se může dopustit buď uživatel, nebo sama splašená Wokna. Ještě že tak! :)

Autor: René Becker | pondělí 15.7.2013 12:40 | karma článku: 5,42 | přečteno: 282x