René Becker

Apple je zase o kus zelenější

26. 03. 2013 12:38:30
Pokud nejste slepí k zelenomyšlenkářským varováním ohledně zátěže, kterou si ničíme rodnou hroudu, podívejte se jak se k tomu staví takový gigant Apple, jakožto jedna z nejsledovanějších technických firem světa.

Apple před nedávnem vydal prohlášení, že jeho datová centra jsou plně závislá na obnovitelných zdrojích. Tím Apple splnil svůj závazek vůči Greenpeace. Greenpeace totiž Apple před několika lety právem kritizovali za vysokou energetickou náročnost práve datových center.

Apple tím dává jasně najevo, jak velkým gigantem je. Nejde mu jen o zisk, či podíl na trhu. Přemýšlí i nad takovými věcmi, jako je míra ovlivnění životního prostředí.

Celosvětově tak Apple využívá obnovitelné zdroje ze 75%. A to je opravdu velké číslo. Přeci jen, Apple není jen jedna budova někde v Silicon Valley.

Apple se na svých stránkách hojně věnuje prezentaci své zelenosti, a je to opravdu zajímavé čtení. Kupříkladu takové zmenšení krabic, v kterých jsou dodávány iPhony, dovolilo Applu přepravit o 60% více iPhonů ve stejném množství přepravních cest.

co dokáže menší box

Ekologičtější řešení, kterým firma navíc šetří:)

Představme si, kolik krabic celkově se po světě přepraví. Zajímalo by mně, kolik společností řeší velkost krabice tak jako Apple. Jeho minimalistická balení jsou přeci jen už téměř kultem. Představme si, jak ještě více ušetřit místo v krabici - prodávat telefony bez nabíječky. Každý ji má doma, většina výrobců už podporuje (nebo to alespoň hlásá) standartní micro USB, samozřejmě až na několik vyjímek, a ano jednou z nich je právě Apple. Každopádně nápad to není špatný a již se objevují i první vlaštovky.

Je zajímavé vidět, že nadnárodní společnost takové velikosti si uvědomuje, že nejde vždy jen o peníze. A utrácí nemalé množství ze svých (tolik kritizovaných) marží za zmenšení dopadu svého podnikání na Zemi a přírodu, která je nejen pro nás, ale hlavně pro naše děti.

K čemu by nám byly všechny iPhony, kdybychom k obědu měli sysnteticky vyrobené hnusy, namísto na poli vypěstované zeleniny.

Apple však není sám, kdo si toto uvědomuje. Kupříkladu Google se otázce snižování zátěže na přírodu věnuje také. Viz zde.

Google na to jde ovšem dle mého názoru poněkud pasivněji. Dělá datová centra, která "žerou" půlku toho co ostatní, staví kancelářské domy efektivněji apod. Ale podíl využití obnovitelných zdrojů Googlem je "jen" 30%. I tak, je to dobře. Každá firma nebo i jedinec, kdo pro zlepšení využití obnovitelných zdrojů něco dělá se počítá.

Každopádně je dobré vědět, že v dnešní době, kdy technika je všude kolem nás a je nám nápomocná prakticky v jakémkoli směru, myslí její tvůrci i na to jak naší elektronikou neničit náš domov, nebo ho alespoň ničit nejméně, jak to jen jde. Jen tak dál.

Autor: René Becker | karma: 5.66 | přečteno: 366 ×
Poslední články autora