13 let zpátky, jen dráž a elegantněji. (úvaha)

5. 03. 2013 11:02:20
Pamatujete výměnné kryty na telefony, třeba Nokia 5110, 3310 apod.? Bavili Vás všemožné kreace? Nic není ztraceno. I když se to na první pohled může zdát.

V roce 98 přišla Nokia se svou, dnes již ikonickou, 5110. Ta přinesla světu tři věci. Hada, nezničitelnost (s trochou nadsázky, ale i bez ní:) ) a výměnné kryty. Had se stal taktéž kultem, a dodnes se vyrábí aplikace, které přenesou váš smartphone do roku 98 a dovolí vám zahrát si tuto návykovku. Nezničitelnost telefonů vzala za své velmi rychle, a dala tím vzniknout novému odvětví - outdoorovým obrněncům. Co ale vymizelo jako pára nad hrncem byly výměnné barevné kryty. Převzala je 3310 a rozšírila je na celý obal telefonu, a po 3310 přišlo i mnoho jiných. Telefon tak mohl vypadat úplně jinak. Byly jich plné pulty, všechny barvy, motivy, kryty s větší baterií.. A najednou. Nic. Ani si teď nevzpomenu jak k tomu došlo. Už je to nějaký ten pátek. Prostě se mobily posunuly jinam, a barvičky krytů už nebyly potřeba. Nebo ano?

Tento týden, mnoho let po barevné revoluci krytů, jsem si kupoval nový silikonový obal na svůj iPhone. A jak jsem tak zápasil s onou gumou, zahlédl jsem blikající baner na monitoru.. Reklamoval ochrané kryty na iPhone. Ochrané kryty, které se pyšní redesignem jablečného miláčka. Prostě a jednoduše, ochráníte svémo jablečného miláčka a navíc bude vypadat jako by to ani iPhone nebyl. A najednou.. blesk! Kryty ze starých dobrých "cihel" a "pádel" přeci jen nezmizely. Jen čekaly v ústranní aby se dočkaly postupného znovuobjevení. A během čekání se tyto plastové skořepiny transformovali v elegantní doplňky k moderním smartphonům. I materiály se změnily. Plasty ala vietnamská tržnice nahradily karbonové, kovové či textilní variace. Je to přirozený vývoj, protože dnešní telefony jsou přirozeně křehčí, než dřív. A tak to musí spasit kryty.

Teď si nejspíš klepete na čelo: "To jsem čekal převratnější myšlenku. To je celé?" Ano, to je celé. Ono to totiž vše dává tak neuvěřitelně komickým způsobem smysl, že je to opravdu k smíchu.

V roce 2000 byla Nokia 3310 nejvetším hitem, stála bezmála 10k a lidé ji milovali. Dnes v roce 2013 lidé stále milují své telefony. Ovšem dnes se po kapsách nosí hračky za mnohem víc. A i když toho mnohem víc také dokážou, jednou věcí je 3310 válcuje. Když upadla 3310 na beton, nic se jí nestalo. A pokud ano, vyměnili jste kryt, který krom barviček přinášel i obdobu deformačních zón jako u auta.

Dnešní spičkové smartpohy po vybalení polepíme fóliemi a honem si běžíme koupit ochraná pouzdra. A nebo riskujeme, že se mám poškrábe naše 5" obrazovka. A nebo, bežíme koupit pouzdro proto, aby byl náš telefon jiný. Hezčí, zvláštní, jedinečný, bezpečnější. Jako v roce 2000. Trh se v reakci na poptávku vrátil v čase. Jen cenovky zůstaly dnešní. :)

A v tom to tak nejak je. Dnešní telefony jsou na krytech prakticky závislé možná víc než se zdá. A pokud mi teď někdo nevěří, ať se porozhlédne po ulicích. Nebo ještě lépe, v internetových obchodech v sekci příslušenství. Kryty jsou teď trhem, kde se točí peníze.

Nenamítejte mi prosím nikdo, že telefon je pro normální lidi spotřební zboží a jen iOvce vyhazují peníze na nablblé kryty pro iPhone. Není to pravda. Právě ono odlišení se, je tahounem tohoto sektoru trhu. Odlišení se od ostatních lidí. Být jedinečný. Nikdo nechce být člen stáda.

Tuto svou úvahu bych rád zakončil otázkou. Kolik z Vás, lidí, kteří si dáte tu práci si tento článek přečíst (za což jsem rád:) ), používá nějaký ochraný kryt pro svůj telefon? Popřípadě, kolik už jste krytů vyzkoušeli.

case-mate-colorways.jpg

case-mate-pop-2-blackpurple.jpg

muvit_agenda_flip_SGS3.jpg

Autor: René Becker | úterý 5.3.2013 11:02 | karma článku: 8.11 | přečteno: 731x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.31 | Přečteno: 617 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 303 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.80 | Přečteno: 532 | Diskuse
Počet článků 88 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 680

Více se o mně dozvíte na mé osobní stránce zde.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...