Škodlivé aplikace pro mobilní zařízení už si troufají i na PC

Malware cílený na Android umí opět nový kousek. Umí už přesedlat z mobilního zařízení na pc a tam pak nadělá nemálo škody.

Podle zprávy na blogu bezpečnostního experta společnosti Kaspersky Lab se na Google Play objevil další z rodiny škodlivých kódů. Aplikace s názvem DroidCleaner. Aplikace samotná již na Google Play není, a zatím ani není známo zda a jaké stihla napáchat škody. 

Čím je ale aplikace zajímavá z pohledu bezpečnosti je fakt, že škodlivý kód v ní obsažený měl za cíl počítač ke kterému se napadené android zařízení připojovalo. Nikoliv samotný telefon či tablet. To je dle mého názoru jen další z důkazů, že malware mířící na mobilní systémy není radno podceňovat. 

DroidCleaner naistalovaný na android zařízení po připojení k pc nahrál do pc trojského koně, který pak měl pc ovládnout a byl schopen na pozadí například sbírat a odesílat citlivá data na vzdálený server skrze internetové připojení. Ovšem není jasné do jaké míry bylo toto ohrožení počítače reálné. Prakticky v každém počítači totiž (narozdíl od mobilních zařízení) beží nějaký ten antivirus, či komplexnější balík odhalující právě i hrozby malware. A je tak velice pravděpodobné, že nedošlo k žádným velkým škodám.

Tato zpráva je však zajímavá tím, že škodlivé kódy směrované do mobilních zařízení a jejich tvůrci, si již troufají i na pokročilejší a lépe zabezpečené počítače. A je jen otázkou času, než se jim takový útok povede dotáhnout do konce. 

Opět ale platí, že opatrnost je zdarma a je lepší, než následná platba servisu za znovuzprovoznění smartphone nebo rovnou pc. DroidCleaner totiž v seznamu požadovaných oprávnění uvádí mnoho a mnoho očividně podezřelých požadavků. A proto prosím, čtěte bedlivě poždavky každé aplikace, kterou instalujete do svého zařízení. Zabere to pár minut a je to nakonec to jediné, co Vás a Vaše data ochrání spolehlivě.

Autor: René Becker | úterý 5.2.2013 10:24 | karma článku: 11,12 | přečteno: 600x