René Becker

Nezájem o iPhone? Finanční výsledky Applu mluví jasně.

24. 01. 2013 10:45:36
Všichni novináři, kteří si dali tu práci, a trávili hodiny u klávesnic a rozepisovali se o tom jak Apple snižuje dodávky displejů proto, že klesá poptávka po iPhone 5, by se měli stydět.

Jak bylo jasně popsáno na Jablíčkáři, celé to novinářské kachnění stojí na nepodložené informaci jakéhosi analytika z Japonska, kterou nejenže nikdo neověřil (dokonce ani Wall Street Journal), ale dokonce si ji každý z novinářů upravil k obrazu svému a zasadil do odlišného kontextu. To se pánové vyznamenali.

Jen pár odborných serverů varovalo, že se taková informace musí brát s rezervou. Koneckonců, kdo si myslí, že Apple bere displeje či jakékoli jiné díly jen od jednoho dodavatele, je malinko mimo. Tak to prostě nefunguje. Každopádně spekulacím je konec. Apple včera předložil veřejnosti finanční výsledky za první fiskální tvrtletí 2013 (poslední kalendářní roku 2012). A klesající poptávka po iPhone, kterou se nám snažili vnutit všemožné informace z "informovaných" zdrojů, se nekoná. Posuďte sami.

Apple výkázal příjem 54,5 miliard dolarů, čistý zisk byl 13,1 miliard dolarů. To se opravdu úpadku nepodobá.

Prodej zažízení v číslech

iPhone: 47,8 milionů (ve stejném období roku 2011 to bylo 37 mil. - to ta poptávka klesla:) )

iPad: 22,9 milionů

Mac: 4,1 milionů

iPod: 12,7 milionů

Grafické znázornění

vysledky_Apple_FQ1_13.jpg

vysledky_Apple_FQ1_13_2.jpg

Akcie firmy i přes rekordní zisk spadly až o 10%. Jak vidno, akciový trh má svá pravidla a očekávání. Do jaké míry jsou tato očekávání reálná je asi makléřům jedno.

Celkově je však z výsledků firmy jasně vidět, že celosvětový trend dopadá i na velikána jako je Apple. Klasická zařízení jako jsou stolní počítače, či notebooky jasně ustupují mobilním technologiím, smartpohům a tabletům.

Autor: René Becker | karma: 7.05 | přečteno: 460 ×
Poslední články autora