Any.Do - Na úkoly s grácií

Používáte mobil jako nástroj pro plánování? Dnes jsem si pro Vás připravil tip na aplikaci, která Vám usnadní práci s úkoly jesnou provždy.

Zapisování všemožných úkolů a poznámek, plánování v kalendáři a organizace času všeobecně se dá dnes díky smartphonům obsáhnout s jedním zařízením, kdykoli a kdekoli a hlavně rychle a pohodlně. Představa, že uprostřed ulice vytáhnu papírový diář jen proto, abych si udělal krátkou poznámku, a výsledkem bude nevzhledná čmáranice (jak jinak může vypadat poznámka psaná rukou “na stojáka”?), je pro pro mne naprosto směšná. I když mnoho lidí dává stále přednost papíru, a musím uznat že má své výhody, pro mne převažují nevýhody, jako neskladnost, leckdy i nepřehlednost, ale hlavně - papír vám nezapíská, nezavibruje, prostě se nijak nepřipomene. Dnes, kdy prakticky každý má diář v elektronické podobě v kapse ve svém telefonu, je prostě nejjednodušší využít právě tuto možnost.
K pokročilému plánování se nabízí cesta GTD. Getting Thinks Done. Plán organizace času a produktivity práce, jejímž autorem je David Allen. Jedná se o metodu, která využívá externí poznámkový a úkolový soubor, do kterého se odkládají a následně třídí všemožné dílčí úkoly potřebné k dokončení určitého většího plánu. Podrobněji zde.
Mým zájmem není naskočit do GTD systému. Mám vlastní, ne tak dokonalý a výrazně jednodušší. A u fandy mobilních technologií, jako jsem já, nemůže můj systém stát na ničem jiném, než na smartphonu - v současné době tedy iPhonu. Vystačím si se třemi aplikacemi, jak jsem již popisoval v jednom článku. Celé toto povídání je předehrou pro menší recenzi aplikace, která se mi nedávno dostala do telefonu a postupně vytlačuje Úkoly od Apple, které jsem doteď používal.

Any.Do

Jedná se úkolovník, který se orientuje na přehlednost, jednoduchost a nutno podotknout, že také moc pěkně vypadá. A navíc je aplikace zdarma. I když za tuto aplikaci bych si i zaplatil.

Aplikace po otevření nabízí pohled na čtveřici seznamů: Today, Tomorrow, Upcoming, Someday. Jak je z názvů patrné jedná se o seznamy automaticky tříděné podle data. Pokud by toto třídění nevyhovovalo  je samozřejmě možné vytvořit si vlastní složky a přepnout třídění právě přes vytvořené složky. K takovému přepnutí se přistupuje pomocí gripu při spodní hraně, kterým se vysune roletka s volbou třídění: Date, Folder, Done. Vpravo dole je pak ikona pro přístup k nastavení. 

Aplikace podporuje i zajímavé gesto pro přidání nového úkolu známé z mnohem sofistikovanějších aplikací. Stačí zobrazený seznam “stáhnout” dolů a objeví se pole pro zápis. Pokud však seznam stáhnete a podržíte, místo pole pro text začne systém poslouchat a úkol můžete nadiktovat. U mne diktování nefunguje, a těžko říci proč. Možná vinou špatného nastavení. Po zadání textu úkolu se bez nutnosti cokoli odmáčknout či potvrdit zobrazí za textem nabídka pro přidání oznámení v určitém čase, ale také pro upozornění v určitém místě - tato možnost však zatím není v provozu. Záměrně zdůrazňuji bez odmáčknutí, protože např. Úkoly přímo od Apple nejsou pro rychlé přidání upozornění zrovna uzpůsobeny. Řešení Any.Do velmi zrychlí zápis úkolu.

V seznamu úkolů se dají zobrazené úkoly velice snadno a opět i efektivně upravit. Klepnutím na daný úkol se pod ním rozevře pás ikon: (zleva) Zvýraznění, Zařazení do složky, Připomenutí, Poznámku, Sdílení. K možnosti sdílení musíte být přihlášeni. K přihlášení Vás ostatně aplikace vyzve již po prvním spuštění, a lze ho provést jednoduše přes Facebook. Při přihlášení přes FB je vyžadováno povolení přístupu ke kontaktům a Zdi. Přejetím prstu po úkolu zleva je úkol označen jako splněný. Přejetím prstu po splněném úkolu zprava úkol opět aktivuje. Zatřesením telefonem dojde k odstranění splněných úkolů.

Při oznámení daného úkolu lze přímo ze zamknuté obrazovky přejít k danému úkolu, který pak lze snadno označit jako hotový, či odložit nebo rovnou smazat.

Závěr

Aplikace je intuitivní, efektivní, a rozhraní je pěkně čisté a příjemné - lze si vybrat mezi bílou a černou variantou. Práce s touto aplikací se rychle vrývá pod kůži a obzvláště přidávání nového úkolu je jednoznačně nejrychlejší, jaké jsem zkusil. Vzhledem k faktu, že je aplikace zdarma, doporučuji alespoň vyzkoušet. Jedinou nevýhodou pro jablečné uživatele je nemožnost synchronizace s iCloudem. Tvurci Any.Do však nespí a třeba se tak dočkáme i podpory iCloudu.

 

 

 

 

 

 

 Galerie

Autor: René Becker | středa 16.1.2013 20:07 | karma článku: 8,43 | přečteno: 657x
  • Další články autora

René Becker

Jak se sci-fi stává realitou

26.6.2014 v 17:27 | Karma: 7,50

René Becker

Google kopíruje...páč musí

17.6.2014 v 12:34 | Karma: 6,18

René Becker

Clear - na úkoly jednoduše

2.4.2014 v 11:03 | Karma: 6,68

René Becker

Koncept, který stojí za to

10.3.2014 v 11:41 | Karma: 6,45
  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 680x
Více se o mně dozvíte na mé osobní stránce zde.