iTunes 11 - první dojmy

Minulý čtvrtek večer vyšly nové iTunes 11. Již na první pohled prošly velkými změnami. Změny se však neodehrály jen v designu. Přidány nebo vylepšeny byly i funkce programu. A nutno podotknout, že se jedná o pozitivní změny k lepšímu- většinou.

Prvotně design

Design je pro Apple důležitý. Každý to cítíme. A tak ani nové iTunes nemůžou být nedesignové. Nový design je moderní a tak nějak zapadá do mých představ o tom jak by mělo vypadat moderní softwarové centrum pro iPhone. Vše je tak nějak čistší a možná až na preview alba po rozkliknutí je vše i pěkně barevně sladěno. Se vzhledem jsem spokojen.
Aktualizováno 3.12. 14:32 : Individuální barvy seznamu alba po rozkliknutí se dají vypnout v nastavení. Tady je cesta: Předvolby > Obecné > Zobrazení > Používat vlastní barvy pro otevřená alba, filmy aj.

Konečně pohodlí

Co mi nejvíce chybělo v předchozí verzi iTunes byla možnost pohodlného a rychlého přepnutí mezi hudební knihovnou a iTunes store. Tato možnost přibyla a je to dobře. V pruhu pod hlavním ovládacím panelem až úplně vpravo je tlačítko pro přepnutí - nic složitějšího netřeba.   
Co bylo další (pro mně nepochopitelnou) chybou - i když nevím jak dalece se to dá chybou nazvat, pro mne to chyba byla - bylo tlačítko stop namísto pause, které se zobrazilo v poli přehrávání pokud jste zrovna byli v obchodě. Po návratu do hudební knihovny se opět vše vrátilo a mohli jste si přehrávání jen pozastavit.. Nepochopil jsem. Nyní je konečně možné pausnout si přehrávání i při procházení obchodu.

Pole přehrávání

Informační pole přehrávání doznalo spoustu změn. A všechny, všechny byly k lepšímu. Nějak nechápu, že se tak nestalo již dříve. Konečně nabízí na pár kliků prakticky vše, co je třeba. Přejít ke skladbě, albu, interpretovi bylo možno i dríve, teď je to ale dostupnější a tak nějak elegantnější. Tlačítka shuffle a repeat jsou konečně sjednocena na jednom místě s ostatními prvky pro ovládání přehrávání. Nemusíte je tedy hledat dole, jsou na očích a po ruce - tedy "po myši" :)
Pokud například kromě přehrávání ještě stahujete aplikace, v informačním poli se zobrazí dvě šipky navigující ve vertikálním směru. Ty slouží pro přepnutí mezi informačními bloky.

Androidí "tři čárky"

Vpravo v informačním poli přibyla ikona tří čárek před kterými jsou tečky.. nějak to ve mně evokuje android  ve vyšších verzích. Ovšem v iTunes nemá ikona funkci kontextové klávesy ale zobrazuje následující skladby, které budou přehrány. Takový průběžný plylist. Něco podobného jako známe z Winampu. Opět šikovná věc.

Přehrát další

Toto je funkce, kterou zná nejeden uživatel Winampu. Samozřejmě v jiném kabátku. U každé skladby napříč celým programem lze přes přechodovou nabídku (malá šipka objevující se za názvem) vybrat položku přehrát další - tím se zvolená skladba posune za právě hrající. Rychlovka, že. :)

Ne všechno je k lepšímu

Změn je spousta. Tolik, že to asi neshrnu v prvních dojmech. Co mi ale opravdu chybí je rychlá synchronizace s iZařízením.
Ve starých iTunes stačilo na připojený iPhone kliknout pravým tlačítkem a vybrat synchronizovat. Tato možnost zmizela s novým zobrazovacím pruhem a mně bude opravdu chybět. Třeba ale ještě narazím na nějaký ekvivalent. :)
Dále mě trochu mate absence okrajů okna. U Windows 8 se všichni rozčilují, že např v Office nejsou okraje.. a co udělá Apple - desing innovator? Zruší okraje, a dokonce i u Miniplayeru, který je primárně určen k připíchnutí přes ostatní okna. Tudíž bude nyní dělat na ploše (přes např. Chrome) "krásnou" neplechu. :(

Miniplayer

V miniplayeru se odehrálo také mnoho. Jeho vzhled je opět čistší než dřív, zároveň však přináší mnoho nových a lepších funkcí.
Podpora AirPlay, průběžný playlist, vyhledávání. Stejně jako ve velkém okně elegantní přechodovou nabídku ke hrané skladbě v albu, umělci, atd.
Bohužel přišel Miniplayer o okraje - je teď mnohem ošklivější je-li umístěn pře jiné okno.
Tolik v rychlosti o nových iTunes. Pojďme zkoušet co dalšího si pro nás Apple v iTunes připravil.
R.

Autor: René Becker | pátek 7.12.2012 11:20 | karma článku: 9,88 | přečteno: 668x
  • Další články autora

René Becker

Jak se sci-fi stává realitou

26.6.2014 v 17:27 | Karma: 7,50

René Becker

Google kopíruje...páč musí

17.6.2014 v 12:34 | Karma: 6,18

René Becker

Clear - na úkoly jednoduše

2.4.2014 v 11:03 | Karma: 6,68

René Becker

Koncept, který stojí za to

10.3.2014 v 11:41 | Karma: 6,45
  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 680x
Více se o mně dozvíte na mé osobní stránce zde.