Zamyšlení nad "i"

Již nějakou dobu se mi hlavou honí otázka písmene i před názvy zařízení firmy Apple. Co vlastně znamená ona samohláska?

První íčko

Apple před názvy některých svých produktů připisuje malé "i" už od 7. května 1998, kdy Steve Jobs poprvé představil veřejnosti iMac. A co polde amerického vizionáře a tvůrce nejedné inovativní myšlenky znamená dnes už notoricky známé "i-čko"? Na keynote to vysvětlil sám iSteve.

Internet, samostatnost, učit či vzdělat se, informovat se, isnpirovat se.

(Máte lepší překlad? Pište do diskuze.)

Každý z pojmů se dá zasadit do souvislostí jak s iMacem z roku 1998, tak s dnešním iPhonem. Každý se díky Apple produktu může samostatně vzdělávát či jen bavit. Záleží na nás, uživatelích. Nutno dodat, že Steve Jobs uváděl iMac, tedy stroj vhodný pro koncového uživatele - k práci, pro školákovi eseje, zábavu prostě macintosh pro každého.

Trocha historie

V červenci roku 1999 představil Apple iBook - notebook, který položil základy dnešním MacBookům. V říjnu následovala iMac DV a iMovie - software pro práci s videem. A 5. ledna 2000 představil Apple iTools (dnešní MobilMe). 9. leden 2000 se nesl ve znamení iDVD a hlavně iTunes. Téhož roku se na večejnost dostal iPod.
S ohledem na íčkovou historii portfolia firmy se koncept telefonu, jak si ho představoval Jobs, nemohl jmenovat jinak než dnes už kultovní iPhone.
Podívejte se sami, jak iSteve představoval světu první "i" zařízení:

R.

Autor: René Becker | pátek 7.12.2012 10:57 | karma článku: 0 | přečteno: 51x