Apple keynote a la Apple Watch – produkt Tima Cooka

10. 09. 2014 13:23:36
Apple na včerejší dlouho očekávané keynote představil nové verze iPhonů – ano verze, nikoli verzi. iPhony jsou totiž dva – velký a větší než velký. Konkrétně mají úhlopříčky displejů 4,7“ u verze iPhone 6 a 5,5“ u iPhone 6 Plus, jak se nové iPhony jmenují. To však není vše...
13b1337900f5bd3d8c0965b3ffaaf490753313a9_xlarge-620x349.jpg

iPhony jsou tedy větší a tenčí, mají vylepšené displeje pyšnící se názvem Retina HD, fotoaparát je zas o kus lepší dík rychlejšímu ostření, většímu čipu a v případě většího brášky iPhone 6 Plus přibyla optická stabilizace fotoaparátu – což je jistě vítaná inovace. Oba modely iPhone mají konečně po letech odmítání NFC čip, a Apple pro ně rovnou připravil platební systém Apple Pay, který půjde využít pro běžné platby v obchodech, ale i na internetu.

Přijde Vám, že jsem nové iPhony tak nějak odflákl... To proto, že Apple je na včerejší keynote odflákl taktéž. Už z toho, že nám Cook ukázal nové iPhony prakticky ihned po začátku keynote, bylo jasné, že iPhony nejsou to, oč včera šlo. Ten pravý WOW produkt neměl být nic jiného než dlouho očekávané a celou komunitou vymodlené hodinky od Applu. A přesně tak tomu bylo.

Apple Watch

To je název nového revolučního produktu od Applu. Slovíčko revolučního berte s rezervou, ať se vyhneme dohadům, co že je na Watch tak revolučního. Revoluční je na nich to, že jsou to první hodinky v produktové řadě Applu a tím to končí. Většinu funkcí, které nám Apple ukázal, jsme již viděli u konkurence.

A jak jsem již někde stihl napsat, Apple Watch nebudou o papírových specifikacích, o funkcích, ale o pocitu z jejich používání. Stejně tak je tomu například u iPhonů, či iPadů - papírově nepřináší navíc prakticky nic. Je to ale ten pocit z toho, že všechna ta zařízení tak nějak dělají, co mají, že fungují bez nutnosti našeho neustálého opečovávání, co nás nakonec vždy dostane, proč si Apple produkt zamilujeme. Kdo již nějaké Apple zařízení má, ví, o čem mluvím. Kdo to nezkusil, nepochopí a kdo nevěří, ať tam běží...

Vzhled

Apple Watch, jsou jak jsme již u produktů firmy Apple zvyklí designovým kouskem. A tak i přes to, že jsou hodinky hranaté a jejich tělo je poměrně buclaté, vypadají pořád jako hodinky a ne jako geekovský nesmysl. Apple připravil rovnou dvě velikosti hodinek a sice 42mm na výšku u větší verze, 38mm na výšku u verze menší. Watch jsou dále rozděleny do tří edicí:

  • Watch – safírové sklo, nerezová ocel
  • Watch Sport – ionty zpevněné sklo, eloxovaný hliník
  • Watch Edition – safírové sklo, tělo z 18karátového zlata

Každá edice bude dostupná ve dvou barevných variantách: Stainless Steel a Space Black Stainless Steel pro Watch, Silver Aluminum a Space Gray Aluminium pro Watch Sport a Yellow Gold a Rose Gold pro Watch Edition. To je poměrně značné množství variant v kombinaci s výměnnými pásky, kterých si Apple připravil šest typů v několika barevných variantách.

403823898.png

Personalizace Watch tak bude velice stěžejní vlastností. A to jen dokazuje množství připravených digitálních variant ciferníků, které lze poskládat dle vlastních preferencí. Budete si tak moci vybrat nejen jaký vzhled se Vám líbí, ale i jaké informace chcete zobrazit. Celkové množství kombinací je dle tvrzení Applu přes dva miliony. Vybrat by si měl každý.

watch-magsafe-620x401.jpeg

Kdo hledá konektor napájení, má smůlu – Watch se budou nabíjet indukcí.

Ovládání

Co se ovládání týče, je těžko popisovat, co jsme jen viděli na obrazovkách. Osobně si myslím, že ovládání těchto hodinek je něco jiného, na co nejsme u Applu zvyklí a zároveň je natolik jednoduché, že nám přejde pod kůži za pár minut.

Mým velikým favoritem je kolečko na pravé straně. Apple ho honosně pojmenoval Digital Crown, což je hezké, ale je to prostě kolečko, a basta. Toto kolečko jednoduše evokuje familiérní obeznámenost s používáním, takže tento ovládací prvek nebude pro nikoho cizí. Je jednoduchým a elegantním propojovacím článkem mezi hodinkami, které známe a máme, a zařízením 21 století, s kterým se musíme naučit. Je to jakýsi majáček bezpečí pro všechny, co se bojí změny, který dokresluje image hodinek, za kterou se technologiemi nabité Watch schovávají.

watch-04-620x272.jpeg
watch-05-620x402.jpeg

Používání kolečka je naprosto intuitivní. Otáčením lze listovat v seznamech, zvětšovat zobrazení, přesněji vybírat v nastavení časů, budíků a tréninkových parametrů. Stisk kolečka funguje jako domovské tlačítko na ostatních iOS zařízeních.

Watch lze samozřejmě ovládat pomocí dotykového Retina displeje, který krom klasických gest rozezná i tlak, čímž umožňuje používat pokročilejší gesta, jako vyvolání kontextové nabídky, i na malém displeji.

Komunikace

Watch jsou samozřejmě připraveny i na komunikaci. Na hodinkách tak můžete zobrazovat notifikace, přijímat SMS, maily, hovory apod. Na příchozí notifikaci Vás Watch upozorní pomocí zvuku a (teď většina čekala vibrací, ale není tomu tak) poklepání. Skutečně, Watch disponují novu technologií Taptic Engine, která má spíše než vibrace vyvolávat dojem klepnutí či poklepání. Na konkrétnější postřehy je ale více než brzo.

watch-07-545x450.jpg

Na příchozí komunikaci lze i jednoduše odpovědět přímo z hodinek. Nečekejte však žádnou prťavou klávesničku, či něco podobného. Watch Vám umožní krátké odpovědi rozpoznáním příchozího textu a vytvořením textu pro odpověď. Můžete komunikovat také pomocí jednoduchých kreseb, či klasickým nadiktováním odpovědi Siri. A nám tak nezbývá než doufat, že do zahájení prodeje umožní Apple diktování i pro češtinu.

Fitness

Asi nejdůležitější funkcí Watch, jakožto chytrého nositelného zařízení, je sledování Vašich pohybových aktivit. Ty hodinky umí sledovat dík obsáhlé výzbroji technologií, která je dnes u podobných zařízení standardem. Zajímavostí je, že Watch budou měřit i vystoupaná patra, což mnoho náramků na ruku neumí.

watch-08-620x330.jpeg
watch-11.jpeg

V základu jsou Watch vybaveny aplikací Activity, která bude rozdělena do třech hlavních sekcí tvořených barevně odlišenými kruhy – Move (Pohyb) pro měření spálených kalorií, Exercise (Cvičení) pro měření minut strávených cvičením a Stand (Klid) pro měření, jak často jsme se zvedli od sezení a šli se protáhnout.

Ke každé aktivitě lze zvolit vlastní cíl i připomínku, abyste náhodou nezapomněli na svůj pravidelný trénink.

Apple Pay

Placení pomocí NFC čipů se celosvětově těší velkému zájmu uživatelů, a tak se nakonec i Apple rozhodl tuto funkci přidat do svých zařízení. Aktuálně je NFC čip jen v iPhone 6 a 6 Plus a zároveň také právě v hodinkách Watch. Což je ve spojitosti s platebním systémem Apple Pay, který umožňuje platbu přímo přes zařízení Apple, další zajímavou funkcí hodinek.

watch-09-620x437.jpeg

Apple Pay umožňuje uložit Vaše platební karty v aplikaci Passbook do speciálně šifrovaného úložiště přímo ve Vašem zařízení (podobně, jako je tomu u otisků prstů) a ty pak jednoduše použít při placení. Na iPhonech bude tato platební metoda zabezpečena pomocí Touch ID tedy otisku prstu, u hodinek je platba podmíněna fyzickou přítomností hodinek za zápěstí majitele – jak toto Apple rozpoznání zajistí je zatím neznámo.

Celkově má být placení pomocí Apple Pay co nejjednodušší a takto platit bude možné nejen v obchodech, ale i na internetu, či App Store. Platby pomocí Apple PAY však zatím mohou využít jen američtí majitelé nejnovějších Apple zařízení, u nás si zatím musíme počkat.

Závěr nezávěr

Počkat si musíme i na další informace o Watch, jako například výdrž na jedno nabití, vodotěsnost apod. Stejně tak musíme počkat na samotné Apple Watch. Ty by totiž měli být v prodeji a ž začátkem příštího roku.

A tak pro jednu skupinu fanoušků, kteří očekávali hodinky od Applu, začíná doba napjatého očekávání a příprava financí. A na druhou část fanoušků čeká trpké shánění jiných alternativ. Jako každý produkt Apple i Watch rozdělily fanouškovskou základu Applu na dva tábory. Jedni je milují již teď a druzí jim na chuť nemohou přijít.

Přiznám se bez mučení, že váhám. Spíše se ale kloním k první zmíněné skupině... A to i přes skutečnost, že na cenovce Apple Watch se skví hodnota „již od 349 USD“.

Autor: René Becker | středa 10.9.2014 13:23 | karma článku: 6.44 | přečteno: 354x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.43 | Přečteno: 570 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 301 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 88 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 680

Více se o mně dozvíte na mé osobní stránce zde.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...