Clear - na úkoly jednoduše

Potřebujete jednoduchý a přesto efektivní nástroj pro práci s úkoly. Chcete být skutečně efektivní namísto zdlouhavého vybírání kritérií, štítků a horizontů? Pak je tu Clear, nejjednodušší kolovník z celého App Store.

Nenechte se zmást mou poslední větou. Jak pravil Leonardo Da Vinci: „Jednoduchost je nekonečnou dokonalostí“. A přesně to platí pro úkolovník Clear, ač se to možná na první pohled nezdá.

Clear je celkově koncipován jako minimalistický nástroj, který klade důraz na efektivitu a co největší přímočarost. A přesně tomu odpovídá jak koncept, tak i uživatelské prostředí aplikace.

Úkolovník tak nabízí jen a pouze seznamy úkolů, nikde nenajdete možnost nastavit si k danému úkolu jakoukoli dodatečnou informaci. Prostě jen vytváříte úkoly, které pak dle vlastních priorit přesouváte v seznamu směrem nahoru či dolů. Tomuto vertikálním řazení odpovídá i barevné odlišení jednotlivých úkolů – čím níže v seznamu úkol je, tím je barevně méně výrazný. Koncept jednoduchosti pak korunuje ovládání aplikace pomocí velice jednoduchých gest, která jsou natolik návyková, že se Vám doslova vryjí pod kůži palce, kterým ovládáte dotykový displej.

V nastavení aplikace si můžete vybrat barevné téma, nastavit odznak na aplikaci zobrazující počet úkolů v seznamu, zvukové a vibrační efekty, a co víc, můžete zapnout synchronizaci se službou  iCloud. Díky iCloudu budou Vaše úkoly synchronizovány napříč Vašimi Apple zařízeními, ať už to bude iPad, či Mac.

Pokud jste postřehli mou zmínku o tom, že si k úkolu nepřidáte jakoukoli informaci navíc, pak vězte, že se to týká i upozornění na úkol. Mnozí z Vás teď přestali číst, protože si řekli, že kolovník, který mi nepřipomene úkol je na prd. Kouzlo Clearu ale spočívá v tom, že stačí pár málo dní a tak si navyknete na jednoduchost a krásu poznamenávání úkolů v této jednoduchoučké aplikaci, že se najednou zjistíte, že připomínání nepotřebujete.

Opět si vypomohu citátem. "Chtít svěřovat věci pouhé paměti znamená zapisovat do větru, protože naše paměť je prchavá, přijímá mnoho věcí, ale hned je zas pouští a ztrácí, není-li podporována zábradlím písma." – Jan Amos Komenský.

A i když Komenský jistě nemluvil o mobilním úkolovníku, dá se určitá analogie najít. Jaká? Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že úkoly, které si poznamenám (podporuji zábradlím písma), si pak pamatuji o mnoho lépe, než ty nepoznamenané. A pokud si je poznamenám do přehledného seznamu a mohu do nich kdykoli a kdekoli nahlédnout, vypěstuji si návyk (myšleno v pozitivním smyslu slova) a dík tomuto návyku si seznam úkolů průběžně oživuji s každým přidáním nového, nebo organizací již zapsaných.

V tom tkví ono kouzlo aplikace Clear. Pokud si totiž v pondělí zapíšu úkol na středu, pravděpodobně ho do středy budu mít na očích hned několikrát a ve středu už budu Clear potřebovat jen proto, abych si úkol ze seznamu smazal. 

Autor: René Becker | středa 2.4.2014 11:03 | karma článku: 6,68 | přečteno: 297x
  • Další články autora

René Becker

Jak se sci-fi stává realitou

26.6.2014 v 17:27 | Karma: 7,50

René Becker

Google kopíruje...páč musí

17.6.2014 v 12:34 | Karma: 6,18

René Becker

Koncept, který stojí za to

10.3.2014 v 11:41 | Karma: 6,45
  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 680x
Více se o mně dozvíte na mé osobní stránce zde.