Jazyky na cesty (app tip)

Jede na dovolenou do ciziny? Zde je tip na aplikaci, kterou byste s sebou ve svém iPhone měli mít, at už jede kamkoli. I kdyby jen pro jistotu.

Opravdu jednoduše pužitelna aplikace, připomínajíci svým vzhledem dobu java aplikací.
 
Vlastně se nejedná o jednu aplikaci. Jde o aplikace, které má na svědomí tým Movin'App. A sice o jednoduché slovníky, jejichž největší devizou je přídomek offline.
 
Repertoár movin'App studia tvoří offline slovníky pro 23 jazyků, které jsou zdarma. A stejný počet plných verzí s cenovkou. Omezení aplikací zdarma spočívá v reklamním proužku v dolní části aplikace - což se dá snést. Navíc, pokud bude potřeba slovník v cizině bez internetového připojení (protože ani po revoluci na poli tarifů se v cizině data setsakra nevyplatí), reklama se nenačte a nebude Vás rušit. 
 
Tyto offline slovníky se mohou opravdu hodit a nemusí to být zrovna turecký slovník. Občas se stane, že Vám vypadne nějaké to slovíčko v jazyce, který jinak ovládáte, a pak se může slovník hodit. Kupříkladu ten anglický obsahuje 160 000 výrazů, takže je poměrně slušně použitelný. 
 
Jediná nevýhoda oproti konkurecni a online slovníkům (např Google translate) je ta, že slovníky od movin'App neumí přeložit celé věty. Jedná se čistě o slovník. Pro někoho to může znamenat nevýhodu. Ale většina z nás bude myslím spokojena. 
 
Slovník samotný je opravdu jednoduchý. Vzhled je naprosto strohý, ale funkčně naprosto dostačující. Použití je stejně intuitivní jako u starých Java slovníků - prostě začnete psát. Nikde nic nenastavujete. Sovník Vyhledává výrazy podle postupného zadávání znaků, takže Vám začne vypisovat vhodná slova ještě než dopíšete (lze vypnout v Nastavení). 
V dolním pásu karet naleznete Historii vyhledávaných výrazů, Oblíbené výrazy označené hvězdičkou a Nastavení. Jednotlivé položky není třeba jakkoliv představovat, dělají to, co mají. Jednoduše, ale efektivně. 
Je trochu zvláštní, že (v případě anglicko-českého) pokud překládáte z anglického slova, nedostanete přesný výsledek ve smyslu výpisu možných překladů, ale seznam sousloví. Je to trochu divné, ale na pochopení významu to stačí - možná je to i lepší pro pochopení práce se slovem. Z češtiny do angličtiny vše funguje klasicky.  
 
Pokud tedy plánujete cestu do zahraničí a nejste si stoprocentně jistí jazykem, můžete alespoň částečně spoléhat na slovníky od movin'App.
 
Odkaz na AppStore: https://itunes.apple.com/cz/app/offline-english-czech-dictionary/id592208263?mt=8

Autor: René Becker | pondělí 24.6.2013 12:23 | karma článku: 6,10 | přečteno: 377x