Hipstamatic – víc než jen mrvítko

Tato aplikace s sebou přináší přidanou hodnotu ve formě co možná nejintenzivnějšího retro zážitku. A zdaleka se nejedná jen o vzhled aplikace.

Focení mobilem je dnes čím dál více populární disciplína. A dokonce i ostřílení profesionální fotografové upouští od původní skepse ohledně nekvalitních snímků. V případě focení iPhonem, a jeho neustále se zdokonalujícím fotoaparátem, se dokonce někteří ze známých fotografů předhánějí v tom, kdo iPhonem vyfotí lepší profesionální snímek. A daří se jim to více než uspokojivě. Nejsou to však jen profesionálové, kdo se focením iPhonem baví. Popularita Instagramu je jasným důkazem, že iPhoneography (v anglicky mluvících zemích čím dál používanější označení pro focení iPhonem) je o něčem víc, než o polorozmazaných momentkách bez koncepce. Množství aplikací pro pořizování a editaci snímků v App Store je dalším ukazatelem růstu fenoménu fotografie.

 Jendou z mnoha, nikoli však průměrná je i aplikace Hipstamatic. Tato aplikace s sebou přináší přidanou hodnotu ve formě co možná nejintenzivnějšího retro zážitku. A zdaleka se nejedná jen o vzhled aplikace. Vždyť i výsledné snímky získají atmosféru jako z dob dávno minulých. Spuštěním Hipstamaticu se přenesete o řádku let zpět v čase. Z displeje Vašeho moderního zařízení se rázem stane starý kinofilmový aparát. A opět nejen vzhledem. Hipstamatic Vám umožní pořizovat fotky za použití kombinací různých filmů, objektivů a dokonce blesků. Bez nutnosti dalších složitých úprav.

V základu je na výběr ze čtyř filmů, pěti objektivů a třech blesků. To je naprosto dostačující množství ke kombinování. S každou kombinací získá Váš snímek zcela jiný vzhled a atmosféru. Pokud byste měli chuť nechat se Hipstamaticem překvapit, zatřeste iPhonem. Tím se aktivuje náhodná kombinace. A překvapení je na světě.

Prostředí aplikace

Hipstamatic se tváří jako opravdový fotoaparát. Máte tedy k dispozici dvě strany „foťáku“ – přední a zadní. Aplikace se pro rychlejší přístup k focení spouští na té zadní. Zde je jen minimum ovládacích prvků. Jako hledáček slouží čtvercový výřez (1), vedle kterého najdeme žluté tlačítko spouště (2). Pod hledáčkem je přepínač (3), sloužící k aktivaci blesku. Nalevo je jakoby průzor k filmu (4), zobrazující film, který máte právě založen. Dolní pás na zadní straně nabízí přístup k vyfoceným snímkům (5), které se zobrazí ve vlastí galerii (odkud je možné snímky rovnou i sdílet či si je nechat vyvolat), počítadlo snímků (6), které se právě „vyvolávají“, oblíbené kombinace (7) a šipku (8), která otočí Hipstamatic na přední stranu.

 

 

Přední strana skýtá mnohem větší množnosti – kompletní sestavení kombinace. Vedle objektivu (1) je třípolohový přepínač kvality (2) výsledných snímků, objektiv lze tahy prstu do stran měnit za jiný. V dolním pásu ikon pak nalezneme vše ostatní. Filmy (3), blesky (4), přístup do Hipstamartu (5), kde můžete dokoupit další doplňky, a opět šipku pro převrácení (6).

 

 

Hipstamatic tedy opravdu nabízí široké možnosti k uplatnění Vaší kreativity a navíc zprostředkovává nevšední zážitek ze samotného fotografování. Ten je krom nutnosti pamatovat si alespoň základní parametry objektivů či filmů umocněn, mimo jiné, i poměrně dlouhým čekáním na „vyvolání“ snímků. Doba vyvolávání závisí na zvolené kvalitě snímků. Vyfotit lze samozřejmě několik snímků po sobě, bez nutnosti čekání na vyvolání.

Pokud se rozhodnete zkusit si tvorbu originálních snímků jen s pomocí nejrůznějších objektivů, filmů či blesků bez nutnosti dalších úprav, a všechnu tu zábavu s tím vším spojenou, je pro Vás Hipstamatic tou pravou volbou. Hipstamatic je ke stažení zde na App Store s cenovkou 1,79 €.

 

Ukázkové snímky      

   

 

                              

 

Autor: René Becker | pondělí 13.5.2013 8:55 | karma článku: 10,21 | přečteno: 405x