Facebook zpoplatní zprávy. Ale jen některé.

Komunikace přes Facebook je celostvětově čím dál populárnější. A bohužel nejen mezi přáteli. Obrovskou základnu uživatelů a tudíž i potencionálních klientů snadno využije i nejedna firma k nevyžádané propagaci. A Facebook tak chce zpoplatněním zpráv chránit uživatele před spamem.

Za ochozí zprávu někomu, koho nemáte v přátelích tak brzo zaplatíte necelých 6 Kč. To je opravdu dost a je tak jasné, že opravdu nejde o postupné zavedení celoplošného placení za využití Facebooku. S takou cenou za běžnou komunikaci by se za nikdo nesmířil.

Poplatek se bude platit platební kartou. Pokud Vám bude stačit doručení do složky Jiné, kterou nemá uživatel přímo na očích, nebude Vás to stát nic.

Je pěkné, že se Facebook snaží chránit své uživatele. Otázkou však zůstává, do jaké míry to má smysl. Neboť většina nejaktivnějších uživatelů nemá abolutně žádný problém odsouhlasit sebeznepokující povolení přístupu jakékoli stránce jen aby se jim dostalo oné výjmečné cti zhlédnout celebritu v kompromitujícím videu, či podobné absurdnosti nabízené dnes na Facebooku.

Takováto nabídka totiž vždy obnáší "lajknutí" dané stránky a zárověň sdílení na vlastní zdi. Čímž si takovýto uživatel dobrovolně pustí na svou zeď nejednoho potencionálního spamera. Z každé takto lajknuté stránky se totiž může vyklubat reklamní profil, ktery Vám během pár dní tak zaneřádí Vaší virtuální zeď, že se nebudete stačit divit. A to nemluvím o zdi Vašich přátel - nekteré aplikace (něco jako 'zjisti jak cool máš jméno', apod.) dokonce požadují povolení k přidávání příspěvků pod Vaším jménem. A to je teprve ta pravá zábava, vysvětlit svým 150 a více známým, že s tou reklamou, kterou jste zveřejnili nemáte nic společného.

Poplatek, který jde v plné výši na konto Facebooku, by tak bylo možná nejlepší využít ke spuštění nějaké kampaně za osvětu na téma neuvážené lajkování a sdílení takovýchto blbostí. Na druhou stranu neopatrnosti se v takovém případě dopouští sami uživatelé a jak se říká "každý svého štěstí strůjcem".

Všem aktivnějšim uživatelům Facebooku doporučuji opravdu rozmýšlet než nějaké aplikaci povolíte přístup k Vašemu profilu a dále pak jednou za čas promazat aplikace a stránky, kterým jste takový přístup jiz povolili. K tomuto nastavení se dostanete přes ikonku ozubeného kola v pravo nahoře dále nastavení účtu a pak vlevo přepnete na Aplikace.

Názorný příklad toho, jaká práva může aplikace mít.

 

 

 

 

Autor: René Becker | pondělí 22.4.2013 14:24 | karma článku: 4,88 | přečteno: 401x
  • Další články autora

René Becker

Jak se sci-fi stává realitou

26.6.2014 v 17:27 | Karma: 7,50

René Becker

Google kopíruje...páč musí

17.6.2014 v 12:34 | Karma: 6,18

René Becker

Clear - na úkoly jednoduše

2.4.2014 v 11:03 | Karma: 6,68

René Becker

Koncept, který stojí za to

10.3.2014 v 11:41 | Karma: 6,45
  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 680x
Více se o mně dozvíte na mé osobní stránce zde.