Nemůžete Vaší iHračku ovládat tlačítky? No problem!

31. 01. 2013 12:08:08
Tedy alespoň s jisotu mírou nadsázky. Dnes Vám ukáži softwarovou náhradu za tlačítka Vašeho iPhonu, iPadu či iPodu touch. Nejen pro handicapované.

Jak asi většina lidí ví, iPhone byl revoluční právě pro své jednoduché ovládání, které je založeno na dotykovém rozhraní skvěle uzpůsobeném pro ovládání prsty. iPhone tak již od svých začátků zůstává u zavedeného minima hardwarových tlačítek. Celkově jich na telefonu napočítáme pět. Tlačítko pro zapnutí/uspání telefonu, tlačítko pro přepnutí mezi tichým a normálním režimem, dvoukolébku na změnu hlasitosti, a tlačítko Home. Tlačítko Home je nejvyužívanější tlačítko ze všech - je prakticky jediné, které v systému používáte. Vrací Vás na domovskou obrazovku, přepíná běžící aplikace a spoustu jiného. A právě proto není snad nic nelogického že po nějaké době se takto namáhané tlačítko může odporoučet do věčných lovišť. I když je velmi pravděpodobné, že podstatně dříve "odejde" ono přepínátko tichého režimu. Alespoň u starších modelových řad nebylo příliš šťastně řešeno a jedná se tak o komponentu, která je velmi často poptávána v servisech.

Je také všeobecně známo, že Apple si nechá zaplatit za cokoli, za co jsou uživatelé platit ochotni. A nejinak je tomu u servisu a dílů samotných. Výměna takového tlačítka pro tichý režim u iP 3GS se tak pohodlně vyšplhá i k 1400 Kč. Což při představě, že celou 3GS-ku koupíte za pár tisíc není nic příjemného.

Berlička pro iHračku - AssistiveTouch

Jedná se o usnadnění pro lidi, kteří z nějakého důvodu nemohou ovládat svůj iPhone nebo iPad gesty či tlačítky, které mají tato zařízení k dispozici. Ovšem dá se využít, jako náhrada za ona tlačítka ve chvíli, kdy se některé z nich odebere na zasloužilý odpočinek. Tato funkce je do systému iOS přidávána od verze 5. A nejedná se o nic jiného než o virtuální tlačítko, které skrývá mnohá nastavení a usnadnění. Tuto funkci najdete v Nastavení->Obecné->Zpřístupnění->AssistiveTouch.

Po aktivaci se Vám na ploše dipleje zobrazí virtuální plovoucí tlačítko, které samovolně vybledne a neruší tak při práci s displejem. Je však k dispozici z každého místa v systému, máte ho vždy poruce. Dokonce i během hraní her. Tlačítko se přichytává ke krajím obrazovky, aby co nejméně rušilo. Nutno uznat, že svou maskovací práci by mohlo dělat lépe, ale alespoň něco.

AssistiveTouch.jpg


Osobně bych uvítal větší možnosti nastavení, jako zobrazení až po nadefinovaném gestu, nebo zatřesením. Pro úplnost: AssistiveTouch se dá v menu Zpřístupnění přiřadit pod trojité zmáčknutí Home a tím dojde k vyvolání onoho virtuálního tlačítka. Tato možnost však platí jen tehdy je-li Home funkční. Ale proč toho chtít tolik? I v podobě jakou AssistiveTouch má, je to mnohem víc, než má kterýkoliv jiný systém pro mobilní zařízení.

Co to kouzlo vlastně umí

  • nahradit tlačítko Home
  • přepínat mezi tichým a normálním režimem
  • měnit hlasitost
  • uzamknout obrazovku
  • přednahrát si gesta jako přiblížení apod. a ty pak vyvolat přes nabídku tlačítka jedním prstem - pro zdravého člověka nepředstavitelně zbytečné. Pro lidi s učitým omezením veliká pomoc.
  • udělat jedním prstem multitouch gesto (až pro 5 prstů) - využití na iPadu

Nejvíce napoví video:

Přestože tato funkce není nikde presentována, myslím, že se jedná o fuknkci, díky které by například ipad mohlo využít mnoho lidí, ketří mají problémy s ovládáním klasického PC. Jedná se o funkci primárně určenou jim. A možnost nahradit s ní alespoň částečne poruchu některého z tlačítek je jen bonusem.

Autor: René Becker | čtvrtek 31.1.2013 12:08 | karma článku: 5.57 | přečteno: 579x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 20.76 | Přečteno: 294 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 33 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 502 | Diskuse
Počet článků 88 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 680

Více se o mně dozvíte na mé osobní stránce zde.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...