René Becker

I Apple se inspiruje od jiných, bohužel jen napůl.

23. 01. 2013 11:56:11
Notifikační roletka a její možnosti. Originál Android vs. iOS skoro-klon. Aneb ani jablečný velikán nevymyslí všechno sám.

Přiučit se lze

Během používání iPhonu jsem již několikrát narazil na rozdíly oproti mému předchozímu android zařízení. Samozřejmě mluvím o softwaru. Jablečný systém má mnoho tzv. fíčur, které Androidu chybí a naopak jsou věci, které by se mohl od zeleného robůtka učit.

A minimálně v jednom případě se tak stalo. Mám samozřejmě namysli Oznamovací centrum. To je místo, ke kterému má uživatel přístup odkudkoli ze systému. Na tomto místě se pak hromadí upozornění všeho druhu. Vše pěkně na jednom místě a vždy po ruce. Nepřipomíná vám to něco? Ano, je to prakticky klon androidí notifikační roletky. Dokonce i forma přístupu (ona roletka) je stejná. Jedná se o sprosté vykrádání nápadu? Kdo ví, ale Oznamovací centrum se stalo terčem mnoha útoků ze strany Android komunity.

Apple a jeho inspirace Googlem

notificationcenter_hero1.jpg
Notifikační centrum se Applu zalíbilo natolik, že jej začlenil krom iOS i do systému OS X Mountain Lion pro Mac. Apple si s onou roletkou však dal práci a namísto jednoduchého okopírování nápadu šel dál, a zpřístupnil své Centrum oznámení pro iOS i z fullscreenových aplikací jako jsou hry. Tato napohled minimální úprava je však při běžném používání iPhonu velmi neocenitelná. Applikací, které se zobrazují přes celý displej je poměrně dost a nejedná se vždy o hry - např. Snapseed. A je tedy dobré dostat se k oznámením i z takových aplikací během jednoho či dvou tahů.

Aby apple jasně vymezil gesto pro stažení roletky notifikačního centra v celoobrazovkových aplikacích, je nutné nejprve přejet prstem od vrchu displeje, zobrazí se jakési “poutko” za které již stáhnete roletku v celé kráse. Tento přídavek se může zdát zvláštní či zbytečný, ale pokud se například ve hře dostanete do situace, kdy gesto provedete “v zápalu hry” omylem, nezobrazí se vám celá roletka, která by vás v tu chvíli moc nepotěšila, ale jen malé poutko, které zase po chvilce zmizí.
Oznamovací centrum je tedy pěkné poučení se z výhod Androidu. Ale je to vážně to jediné, co se Apple může přiučit?

Co Apple-klonu chybí?

Já osobně na iPhone nejvíce postrádám přepínače pro WiFi, Bluetooth, data atd. Tyto přepínače začínaly na Androidu jako widgety na plochu a dodnes je takových widgetů v Play store nepočítaně. Jejich obliba se však dostala na hranici, kdy výrobci začali do svých zařízení a systémových nadstaveb tyto widgety přidávat formou ovládací lišty právě ve zmiňované roletce s notifikacemi.Tento prvek se stal nejvyužívanější inovací systému a nakonec ji Google přijal jako defaultní systémový prvek - i když s obměnami do svého systému.

Zdroj: www.digitalmcgyver.com

Něco podobného na iPhonu a iOS celkově chybí. A je to tedy opravdu škoda. Pokaždé, když uživatel potřebuje zapnout např. WiFi, musí do Nastavení, WiFi, zapnout a teprve pak se může pustit do práce.. Ne že by se s tím nedalo žít, ale proč tak složitě, když androidy za 2 tisíce tuto operaci provedou na dva tahy?

Když Apple nechce, Jailbreak pomůže

Pátral jsem tedy po možnostech jak by i můj iPhone mohl zvládnout přepínat bezdrátové moduly efektivněji. A našel jsem. I když jen napůl. Napůl proto, že aplikace SBSettings, která toto (a mnohem více) zvládne se nenachází na App Store ale na Cydii. Kdo ví, co je Cydia, ví i to, že na iHračku bez tzv. Jailbreaku tuto aplikaci nedostane. Cydia je totiž něco jako “App Store pro jailbreaknuté iHračky”. Podívejte se co SBSettings umí.


Kdo má tedy jaibleaknutý iPhone či jiné iOS zařízení a chtěl by si zase o kus zjednodušit jeho používání, může zajásat. Kdo jailbreak nemá, má smůlu a nezbývá něž čekat a doufat..bohužel!


Autor: René Becker | karma: 9.04 | přečteno: 341 ×
Poslední články autora