Něco k Instagramu

Fotíte mobilem? V dnešní době se dá mobilem v celku zdárně nahradit levný kompakt. A zajímavé okamžiky jsou díky tomu zaznamenané během pár málo cvaknutí. A díky neustálému zlepšování kvality mobilem vyprodukovaných fotografií se mnoho uživatelů pouští do odvážnějších disciplín. Mobilní fotky již dávno nejsou jen polorozmazané záběry cvakané v poklusu.

Čím dál větší množství lidí zaměřuje svůj fotoaparát, či ve většině případů telefon, na něčím zajímavé scény, které snesou úpravu kompozice, ostření a další foto-hrátky. Díky všemožným aplikacím pro naše smartphony lze přímo v telefonu vtisknout fotografiím zajímavý nádech a následně je nahrát na některou z našich sociálních sítí. A dávno již nepoužíváme jen Facebook.

Velmi populární cestou k upravení a sdílení snímků je bezesporu Instagram. Ovšem ten má oproti výše jmenovanému Facebooku jednu nevýhodu. I když záleží spíš na úhlu pohledu. Zkrátka Instagram je mobilní aplikace a prohlížet datově náročné snímky na mobilu nemusí být vždy uplně pohodlné.

Instagram

O tom, co je Instagram se rozepisovat asi nemusím. Snad jen krátce. Jedná se o aplikaci, původně vytvořenou pro iPhone, která je bránou do fotografické sociální sítě. Sdílejí se zde právě fotografie. Fotografie nahrávané na tuto síť jsou ořezávány do čtvercového tvaru, kvůli sjednocení vzhledu. Samotná aplikace pak nabízí možnost upravit si fotografie různými filtry a docílit tak větší atraktivity snímků. V dubnu 2012 byla vytvořena Instagram aplikace i pro systém Android. Tím se pochopitelně výrazně rozšířila základna uživatelů. V létě 2012 byl Instagram odokoupen Facebookem, díky tomuto spojení se Instagramovým uživatelům dostalo alespoň webových profilů.

Prohlížení jen v mobilu?

Co je Instagram a k čemu slouží víme. A teď k oné “nevýhodě”. Procházet sociální sít, na které se sdílí fotografie není na telefonu příliš pohodlné. I když právě tak je Instagram vymyšlen. Webové profily, plnohodnotnému používání příliš nepomohou. A právě proto se nejeden uživatel uchýlil k přesdílení svých fotografií např. na Twitter, kde se dá pohodlně procházet obsah z počítače. A stoupající počet těchto uživatelů vedl až k dnešní “válce” mezi Twitterem a Facebookem, potažmo Instagamem. Twitter se do jisté míry staví proti Instagramu, snaží se mu konkurovat a vytvořil vlastní nástroj pro úpravu a sdílení fotografií - ne nepodobný tomu z Instagramu. A uživatelé Instagramu na Twitter své fotky již zřejmě nenasdílejí.

Instagram v prohlížeči

Je zde ještě jedna alternativa jak procházet Instagram z pohodlí počítače (pokud pominu obligátní Facebook, kde se fotky z Instagramu ztrácí v záplavách jiných příspěvků). Tou možností je služba Webstagram. Jak je uvedeno hned v záhlaví stránky, jedná se o webový prohlížet Instagramové sítě. Nabízí vše, co je potřeba a dokonce něco navíc. Největší výhodou je pohodlí a možnost prohlížet si fotografie různých autorů v různých kategoriích, třídění snímků pomocí tagů (keywords) a jiné. Každému, kdo Instagram využívá doporučuji si rozhraní Webstagramu alespoň vyzkoušet.
Do Webstagramu je nutno se zaregistrovat. Jedná se o klasickou, jednoduchou registraci, jejíž součástí je provázání s Instagramem a přidání si Webstagramu do “přátel”. Naštěstí vás Webstagram nebude příliž často otravovat svými příspěvky, a tato podmínka tedy nikterak nevadí. Výhody převažují.
Webstagram má však i jeden poměrně zásadní nedostatek. Neumožňuje fotografie nahrávat. Instagram si tuto možnost zřejmě schovává až pro vlastní webovou verzi, které se snad dočkáme. Třeba jen jako doplněk Facebooku.

Jen pro představu, jak bypadá webový profil, je zde ten můj.

Autor: René Becker | neděle 6.1.2013 14:19 | karma článku: 11,28 | přečteno: 1797x
  • Další články autora

René Becker

Jak se sci-fi stává realitou

26.6.2014 v 17:27 | Karma: 7,50

René Becker

Google kopíruje...páč musí

17.6.2014 v 12:34 | Karma: 6,18

René Becker

Clear - na úkoly jednoduše

2.4.2014 v 11:03 | Karma: 6,68

René Becker

Koncept, který stojí za to

10.3.2014 v 11:41 | Karma: 6,45
  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 680x
Více se o mně dozvíte na mé osobní stránce zde.