René Becker

Platit, či neplatit?

1. 01. 2013 20:07:16
Dávali jste si do nového roku nějaká předsevzetí? Já ne. Ze zkušenosti vím, že je stejně nedodržím. Možná by se našlo jedno předsevzetí, které bychom si jako uživatelé (nejen) smartphonů mohli dát všichni dohromady. Platit smysluplné ceny za kvalitní obsah.
pound-dollar-euro_1.jpg
Záměrně píši smysluplné a kvalitní. Protože platit například za shlédnutí miliontého již odvysílaného dílu seriálu z nemocničního prostředí, který je navíc plný reklam už při vysílání, mi smysluplné nepřijde. A přesto se najde mnoho lidí, kterým přijde normální zaplatit za Voyo paušál a mp3 s novou písní z rádia, nebo celé album si pak klidně stáhnou z internetu bez placení. Neuznávám příliš placení pro placení, kdy se z ceny produktu k jeho skutečným tvůrcům dostane jen zlomek z platby. Ale jsou i skutečně dobré skladby, aplikace, programy, a ty stojí za to ocenit. Jejich autor nám tím nevyhasne - jeho motivace přinést nám navíc něco nového v dalších aktualizacích či albech zůstane zachována. A navíc, nemůže na nás Celní správa. :)
Možnosti
Jako nejschůdnější cesta se mi jeví model, který funguje na poli smartphone aplikací. Kdy autor vytvoří program ve dvou verzích. Jedna zdarma - s reklamou, a druhá bez reklamy - za peníze. Nebo další model, kdy je daná app ve verzi zdarma ochuzená o pokročilejší funkce. Tento model, nabízí možnost používat legálně získaný software a smířit se s omezeními, nebo si připlatit. A tvůrce není ochuzen o zisk ani z free verze, dostává (i když malý) podíl z reklamy zobrazené v jeho aplikaci.
Ano, teď se jistě najde spousta lidí, kteří namítnou, že je zbytečné platit, když se vše dá stáhnout z netu a zdarma. Pak stačí nějaký ten crack, patch nebo serialgenerator a je hotovo. Ale ona myšlenka má pár děr. Vezmu například win8, které jsem nedávno zakoupil jako upgrade za cca 800Kč. Mohl jsem je stáhnout zdarma - cracknuté. Jenomže má to háček. Stažení “zdarma” z internetu znamenalo stáhnout několik partů o velikosti cca 1GB. Což při free stahování z jakéhokoli serveru trvá i nekolik hodin. Navíc v případě uploadů win8 jsou servery dost vytížené a na free uživatele často není místo a nebo stahování padá. A pokud nechcete čekat musíte zaplatit za rychlejší stahování - ano, ani šedé servery nežijí ze vzduchu. A jsme u toho. Cena za stažení nelegálního software se v tuto chvíli stala téměř stejnou, jako za originál. A originál je přeci jen originál. Podpora a plná funkčnost bez dnes již opět čím dál složitějších cracků.
Vraťme se ale k smartphonům. O těch je můj blog. Uživatelé androidu mají velmi snadný přístup k nelegálně získaným aplikacím a jejich instalace přímo do systému je ještě snazší. I když je v základním nastavení instalace mimo Play store zakázána, je velmi snadné ji povolit. Získat tak například navigaci do telefonu v hodnotě několika stokorun zdarma je dílem pár málo kliknutí. Jenže takovéto aplikace se neaktualizují (většinou) a tak se také může stát že v aplikaci dojde k bezpečnostní chybě a váš telefon, do kterého pečlivě datlujete všechna hesla a přístupové údaje se stane hračkou škodlivých kódů. Nebo (v případě oné navigace bez aktualizace podkladů) skončíte s autem uprostřed rozestavěné dálnice uprostřed Německa a budete nahraní. :)
iOS je těžké ošálit. A nelegální app si do iZařízení nahrají jen ti zkušenější. Ale také odvážnější. Čím složitější postup pro crack, tím větší škody se mohou špatným postupem napáchat. O spletitosti jailbraků a basebandů ani nemluvím. A uznejte, dorazit si cracknutou appkou iTelefon za klidně i 20 tis. ... To by asi zabolelo. A nejen iTelefon - ono takového SGS III by byla také setsakra škoda. :)
Je na každém z nás, jak k platbám za obsah přistoupí. Já si ale dávám předsevzetí. Když něco opravdu budu chtít, a bude to stát zato, zaplatím. Jak to vidíte vy?
Autor: René Becker | karma: 7.38 | přečteno: 873 ×
Poslední články autora