Dohráváme aplikace

Žádný smartphone není z výroby vybaven tak jak si jeho nový majitel představuje. Každý od svého zařízení vyžaduje něco jiného. A právě to je důvod (alespoň podle mně), proč se telefony s operačními systémy těší takové oblibě. Výrobce do svých produktů nahraje hotový systém (který licencoval, nebo jako Android získal free), který již obsahuje to nejzákladnější a zbytek je na konečném uživateli. A uživatelé se díky tomu nemusí zatěžovat aplikačním balastem (alespoň většinou), který nevyužijí a více méně jen zabírá místo v paměti. To je oboustranně výhodný model - výrobci nemusí utrácet za vývoj systému a aplikací, a uživatelé nemusí bojovat s aplikacemi, které nepotřebují.

Samozřejmě tento model neplatí vždy, a právě Android se tak často stává obětí aktivních programátorů, kteří cítí potřebu ho "vylepšit". To se samozřejmě projevuje na použitelnosti daných zařízení. Uživatelé se pak musí vypořádat s často zdvojenými aplikacemi - Android je možná až moc otevřený.
 Apple jde se svým iOS jinou cestou. Celý systém si vytváří sám pro sebe, namíru svému telefonu, iPodu či tabletu. A to je velká výhoda pro komfort práce s takovým zařízením. Sám to pociťují každým dalším spuštěním aplikace. Jednoznačně veliké plus pro iPhone. Android má ke stahování Google Play (dříve Android Market). Kde ale stahovat aplikace pro iPhone? Samozřejmě na App Store. A App Store je jak jinak než součástí iTunes:)

iTunes

iTunes je krom přehrávače místo, kde se setkává obchod hudbou a knihkupectví, videopůjčovna a mnohé další zboží, či chcete-li obsah.Vše pěkně přehledně na jednom místě. Vše je zde dostupné okamžitě a postačí něco málo kliknutí a máte, co jste chtěli. Ovšem k plnohodnotné práci s iTunes a potažmo App Store, který je důležitým zdrojem aplikací pro iPhone, iPad i iPod, je nutná aktivace tzv. Apple ID účtu. Účet je pro účely nákupu aplikací vázaný na uživatelovu platební kartu. Pokud si však vystačíme s aplikacemi zdarma, lze vytvořit účet i bez platební karty a nemusíme se bát že nám App Store vycucne konto:)
Vytvoření Apple ID je velice jednoduchá záležitost. Detailní postup zde nebudu popisovat - to by asi nikoho nebavilo číst. Podrobný návod je zde, přímo na webu Apple.

Co instalovat

Začínám tedy postahováním aplikací, které jsem zvyklý používat z Androidu. Vesměs jsou stejné - stejně vypadají, stejně se ovládají, jen možná maličko iOvečkovský postřeh - apps jsou o něco hezčí. U Apple se tak nějak tím designem zabývají o chlup víc, než ostatní firmy a tato filosofie je dodržována i ze strany vývojářů. Schválně si někdy dám tu práci a pokusím se najít nějakou opravdu ošklivou aplikaci pro iOS:)
Každý v tuhle chvíli stahuje něco jiného - každý používáme jiné aplikace a každý považuje za důležité něco jiného než ostatní. Přesto se asi všichni shodnou, že je dobré mít v zařízení alespoň určité minimum. Obecně považuji za dobré mít v telefonu:

 

Hotovo?

Takže tím jsem si do iTelefonu nahrál alespoň základní minimum aplikací, bez kterých se již nechci obejít. Záměrně píši 'nechci', protože 'nemohu' mi přijde závislácké:) Ale kdo dnes není závislý - jedno jakou formou.
Na jakých aplikacích jste závislí vy? Napište do diskuze pod článkem. Bude to pro mne inspirace. Ať už jen k vyzkoušení nebo k usnadnění práce, nebo třeba i k recenzi:)

 

R.

Autor: René Becker | pátek 7.12.2012 11:05 | karma článku: 0 | přečteno: 45x